Симптомите на зависноста од хероин се излечливи – За животот што заслужувате!

Содржина:

Хероинот е опиоиден наркотик кој се добива од морфијум, природна супстанца земена од мајчиниот млек од разни билки од опијумскиот мак што се гајат во југоисточна и југозападна Азија, Мексико и Колумбија. Хероинот може да биде во облик на бел, кафав прах, или како црна леплива супстанца позната како хероин кафав катран. Зависноста од хероин се развива многу брзо, а симптомите на зависноста од хероин се бројни.

Хероинот може да се конзумира на различни начини. Луѓето го внесуваат во телото преку инјекции, смрчкање или пушење на хероин. Исто така, некои личности го мешаат хероинот со кокаин и добиваат супстанца позната како спидбол. Таа има уште посилно дејство. 

Хероинот брзо влегува во мозокот и се врзува за опиоидните рецептори на ќелиите кои се наоѓаат во многу делови, посебно во оние што се вклучени во чувството на болка и задоволство, контролирање на пулс, спиење и дишење.

Симптомите на зависност од хероин се појавуваат брзо и можат да бидат различни во зависност од тоа колку изразена е зависноста. Симптомите на зависност од хероин се изразуваат кај различни луѓе на различни начини.

Употребата на хероин може да има разорителен ефект врз животот на корисникот и неговото околување. Може да биде тешко да се прифати дека употребата на хероин прерасна во зависност, а отворањето кон блиските лица за проблемот може да биде исто толку тешко.

Идентификувањето на знаците кои покажуваат дека постојат симптоми на зависност од хероин е витален чекор на патот кон опоравок. Ако сте загрижени за вашиот близок, важно е да се запознаете со типичните физички, психолошки и бихевиорални знаци на зависност од хероин. Кога ќе го разберете проблемот, можете да понудите најдобра можна поддршка за опоравок на вашиот близок.

Хероинот е супстанца која предизвикува силна зависност, а силни се и симптомите на криза од хероин. По повторена употреба, телото развива толеранција, па зависноста, што доведува до тоа дека корисниците зголемуваат употреба за да постигнат истиот ефект. Со текот на време, ефектите на хероинот врз умот и телото водат до колапс.

Симптомите на употреба на хероин - Краткорочни ефекти врз организмот

Симптомите на употреба на хероин можат да бидат краткорочни и долгорочни. Луѓето кои користат хероин наведуваат дека почувствуваат таканаречено “почувство” на задоволство или еуфорија. Сепак, постојат и други уобичаени ефекти. 

Краткорочните ефекти, односно симптомите на употреба на хероин се:

Краткорочните симптоми на употреба на хероин може да траат различно временски период, во зависност од тоа колку долго лицето го конзумирало хероинот, како и од земената количина. 

Како депресант на централниот нервен систем, хероинот може да предизвика летаргија, недостаток на енергија и преекстремна сонливост. Сепак, симптомите на употреба на хероин може и да се манифестираат така што предизвикуваат периоди на бесоница и други попречувања на сонот. Бесоницата исто така е чест симптом на одвикнување од хероин.

Замаглен и двоен вид се меѓу најчестите ефекти на злоупотребата на хероин, поврзани со очите. Истражувањата исто така предлагаат дека продолжената злоупотреба на хероин може да доведе до состојба позната како “егзотропија” која се карактеризира со тоа што едното или и двете очи непроизволно се окренати навонред.

Симптомите по употреба на хероин - Долгорочни ефекти на телото и животот на корисникот

Симптомите по употреба на хероин можат да се изразат подолго време, па дури и години. Ако лицето долго време конзумира оваа опасна дрога, голема е веројатноста да сериозно го загрози не само своето здравје, туку и својот живот. 

Симптомите по употреба на хероин подолго време предизвикуваат појава на следниве состојби:

Хероин често содржи добавки, како што се шеќер, скроб или прашок од млеко, кои можат да ја зацрепат крвната садови кои водат до белите дробови, јетрата, бубрезите или мозокот, предизвикувајќи трајно оштетување. Симптомите по употреба на хероин може и да се манифестираат и поради споделување на опрема за инјектирање на дрога. Нарушената преценка поради употребата на дрога може да зголеми ризик од инфекции како што се ХИВ и хепатит. 

Зависност од хероин може да се појави заедно со многу други психички болести:

Луѓето кои инјектираат дроги како што е хероин се под висок ризик од зараза со ХИВ вирусот и хепатитисот C (ХЦВ). Овие болести се пренесуваат контакт со крв или други телесни течности, што може да се манифестира кога се споделуваат игли или друга опрема за инјектирање на дрога. ХЦВ е најчестата инфекција пренесена преку крв. ХИВ (и понекогаш ХЦВ) исто така може да се добие и преку не заштитен секс, што употребата на дрога го прави понатаму веројатно.

Симптоми на зависност од хероин – Како да знаете дали некој станал зависник?

Хероинот е опасна дрога која предизвикува голема зависност и влијае на лицата кои ја конзумираат оваа дрога, како и на луѓето околу нив. Корисниците инјектираат, ушишуваат или пушат хероин за да постигнат почетен напад, чувство на еуфорија и длабоко релаксација. Симптомите на зависност од хероин се разновидни и во почетокот можеби е тешко да се препознаат, но по извесно време, знаците ќе се појават сами. Сепак, треба да знаете на што да обратите внимание. 

Научниците идентификувале неколку генетски фактори и фактори од животната средина кои може да зголемат ризикот да некој стане зависник од хероин;

Трагањето за високи нивоа на смиреност што следи по конзумацијата на хероин, доведува многу луѓе до тоа да станат зависни од дрогата. Некои луѓе дури се во состојба да одржат вид на нормален живот додека се борат со зависноста од хероин. За да го направат тоа, го скријуваат своето зависност од пријателите и блиските лица. Ова бара скривање на следите од хероин, скривање на опремата и изградба на исцрпувачки низа лаги за да се прикрие употребата на дрога.

Симптомите на зависност од хероин – Кои се следите?

Симптомите на зависност од хероин првично се забележуваат како физички знаци во вид на траги на кожата на зависниците. Корисниците на хероин кои ја внесуваат дрогата интравенозно мораат да научат да си даваат инјекции, најчесто во раката. 

Честите или неискусни инјекции на хероин на едно место оставаат многу изразена иритација на кожата која се нарекува “траги” или “траги од игли”. Трагите на раката или на било кое друго место на телото на крај ќе остават трајни видливи оштетувања на тоа подрачје.

Според статистичките податоци, повеќе од 50 милиони луѓе низ светот користат хероин, кокаин и други синтетички дроги. Освен тоа, се проценува дека околу 23 проценти од личностите кои користеле хероин станале зависни од него.

Трагите изгледаат како безбоени, издигнати делови на вените, заедно со убодни рани (кои изгледаат како мали дупки) кои, во некој момент, ќе почнат да се претвораат во лезии и краси. При долготрајна употреба на хероин, кожата околу местото на инјекција може да почне да се инфицира. Вените ќе почнат да изгледаат потемни и сини, пред да станат ожилоци. Тие се познати како “ожилоци од хероин” и се јасен знак за симптомите на зависност од хероин.

Симптомите на зависност од хероин – Начини за препознавање на зависник од хероин

На некој кој не е запознат со дрогата, може да биде многу тешко да забележи знаците кои укажуваат на тоа дека постојат симптоми на зависност од хероин. Меѓутим, постојат работи и детали на кои треба да обратите внимание за да може да идентификувате проблемот. 

Скривање на траги од хероин: За да ги скријат трагите од убод на игла на раката или на било кое друго место на телото, хероинските зависници често го прикриваат тоа дел од телото. Носат долги ракавици, панталони, чорапи или чизми, дури и при топло време. За да спречат трагите да станат премногу изразени на едно место, може да почнат да го убризгуваат хероинот во ногата, меѓу прстите на раките или нозете, или дури во просекот или вратот. На овие делови на телото, трагите од хероин може да бидат помалку видливи, бидејќи хероинот таму ретко се убризгува.

Покривање на трагите со тетоважи: Корисниците на хероин може да обидат да ги прикријат трагите од иглата со тетоважи. Со тетовирање над најчесто користеното место на убризгување на хероин, корисниците може да ги скријат сите траги.

Подземање на отчајни финансиски мерки: Корисниците на хероин често имаат проблеми со парите. Повеќето луѓе со сериозна зависност од хероин ќе создадат мрежа на лаги за да ги скријат своите парични проблеми. Често се обраќаат кон крадење или други нелегални методи за да дојдат до пари.

Никогаш не земаат хероин во јавност: Зависниците од хероин избегнуваат хероин на места каде луѓето може да ги видат. Ова е важно да се напомене бидејќи хероинските зависници ќе отидат далеку за да го прикријат својот проблем. За да го скријат својот проблем, корисниците на хероин може да измислуваат разни задачи или обврски што треба да ги извршат. Изговорите дека некаде “изчезнуваат” им даваат шанса да добијат хероин и/или да го употребат.

Симптомите на зависност од хероин може да бидат бихевиорални (понашајни), физички, когнитивни и психосоцијални. Важно е да се препознае проблемот и да се помогне на лицето да добие поддршка во третманот. Во клиниката МедТим нудиме ефикасна рехабилитација од зависност од хероин. Јавете се кај нас, консултациите се целосно бесплатни.

Симптомите на зависноста од хероин се

Бихавиоралните симптоми на зависноста од хероин се:
Физичките симптоми на зависноста од хероин се:
Когнитивните симптоми на зависноста од хероин се:
Психосоцијалните симптоми на зависноста од хероин се:

Што пократко се препознаваат симптомите на зависност од хероин, толку подобро и побрзо ќе биде лекувањето. Имјете предвид дека зависноста од хероин може да се развие веќе по првата или втората употреба на оваа дрога. Доколку зборувате дека лице близок до вас, или верувате дека вие имате проблем со зависноста, не оклевајте да не контактирате денеска. Консултациите во клиниката МедТим од Белград се сосема бесплатни. 

Симптомите на хероинската криза се многу силни и изразени и никако не се препорачува да се симптомите одвојуваат од хероин во домашни услови. Потребна е помошта на лекари и стручно медицинско особрено со искуство во работата со зависници. Понекогаш симптомите на хероинската криза се толку силни, што зависникот веднаш се враќа на хероин. Во големата желба да што побрзо земе хероин, зависникот може да земе премногу доза. Во тој случај, лесно доаѓа до прекумерно дозирање што често предизвикува смртен исход.

Симптомите на зависноста од хероин - Како изгледаат симптомите на преодмерно дозирање?

Хероинот има толку длабок влијание врз телото што зависникот го изложува на опасност од сериозна реакција како што е преодмерно дозирање. Симптомите на зависноста од хероин се многу јасни и изразени во случај на преодмерно дозирање.
Ако мислите дека некој се преодмерил, веднаш преземете мерки. Потребен им е третман во рок од неколку минути и веднаш повикајте лекар! 

Лицето кое покажува следниве симптоми по земање на хероин можеби се е преодмерило. Ако дојде до преодмерување, потребна е спешна медицинска помош.

Симптомите по земање на хероин во преодмерна доза – Еве неколку знаци дека некој доживеал преодмерување со хероин:

Зависниците користат хероин поради неговите ефекти на краткотрајна еуфорија и блажена апатија. Но, ако се преодмерат, стануваат изузетно сончливи и може да изгубат свест и да престанат да дишат. Повеќето смртни случаи од хероин се предизвикани од несопствено дишење. 

Преодмерувањето со хероин настанува кога лицето користи доволно дрога за да предизвика опасна по живот реакција или смртен исход.

Кога луѓето се преодмерат со хероин, нивното дишење често се забавува или застанува. Ова може да намали количината кислород кој стига до мозокот, водејќи до состојба наречена хипоксија. Хипоксијата може да има краткорочни и долгорочни негативни психички ефекти, како и негативни ефекти на нервниот систем, вклучувајќи кома и трајно оштетување на мозокот.

Симптоми по земање на хероин во прекомерна доза во различни делови на телото

Симптоми по земање на хероин во дишните патишта и плуќата
Очи, уши, нос и грло
Срце и крвен систем
Кожа
Желудец и стомак
Нервен систем
Доколку забележите некој од симптомите или неколку симптоми, веднаш повикајте помош и лекар. Неопходна е итна реакција за да се спречи фатален исход.

Симптомите на кризата од хероин

Лекувањето на зависноста од хероин предизвикува појава позната како симптоми на кризата од хероин. Исто така, зависникот ако не успее да дојде до потребната доза дрога, исто така ќе се појават симптомите на хероинската криза. 

Кога телото на личноста станува зависно од хероин, обидот да се намали или прекине употребата на оваа дрога може да предизвика низ непријатни симптоми на абстиненција:

Оние кои се зависни од хероин не само стануваат физички зависни од оваа супстанца, туку исто така се плашат да престанат да ја користат од страв од симптомите кои може да ги доживеат кога престанат со употребата. 

Симптомите на кризата од хероин може да се развијат веќе неколку часа по непрекината употреба. Некој кој се откажува од хероин по долгогодишна злоупотреба на оваа дрога и зависност, е во опасност од сериозни медицински компликации и треба да потражи помош од стручно медицинско особолено.

Симптомите на употребата на хероин – Важни работи кои треба да се запомни!

Симптомите на земањето на хероин – што побрзо започнете, толку подобро за зависникот од хероин, бидејќи со третманот на зависноста треба да започнете што пократко. Ако третманот на зависноста од хероин се одложи, процесот на лекување ќе биде тешок за самиот зависник.

Доколку користите хероин, или познавате некој кој е зависник од хероин, важно е да знаете:

  1. Хероинот е опиоидна дрога направена од морфиум, природна супстанца земена од плодовите на папавери на опиумски мак.
  2. Хероинот може да биде бел, кафеав прашок, или црна леплива супстанца позната како хероин „црно катран“.
  3. Луѓето инјектираат, здиваат или пушат хероин. Некои луѓе го мешаат хероинот со кокаин, а добиената супстанца ја нарекуваат „спидбол“.
  4. Хероинот брзо влегува во мозокот и се врзува за опиоидните рецептори на ќелиите кои се наоѓаат во многу области, особено во тие што се вклучени во чувството на болка, задоволство и контролираат бататите на срцето, спиењето и дишењето.
  5. Луѓето кои користат хероин вели дека чувствуваат „еуфорија“. Другите убичаени симптоми на земањето на хероин вклучуваат суви усни, чувство на тежина во раката и ногата, како и затруднето ментално функционирање.
  6. Долгорочните ефекти може да вклучуваат колапс на вените, инфекции на срцевата обвивка и залуски, апсцеси и компликации на белите.
  7. Истражувањата покажуваат дека злоупотребата на опиоидни лекови за болка од рецепт е ризичен фактор за почеток на користење на хероин.
  8. Лицето може да се пре дозира со хероин.
  9. Хероинот може да предизвика зависност. Симптомите на хероинската криза вклучуваат јаки болки во мускулите и костите, проблеми со спиење, дијареја, повраќање и јака желба за хероин.
  10. Низ терапии, вклучувајќи лекови и бихевиорални терапии, се ефикасни во помагање на зависниците да престанат да користат хероин. Планот за лекување треба да биде индивидуализиран за задоволување на потребите на пациентот. Лекарите во клиниката MedTim се секогаш на располагање на пациентите, а терапијата се креира за секој пациент поединечно.

Симптомите на зависноста од хероин – Како да се бориме со зависноста кога забележите знаци?

Кога забележите првите симптоми на зависност од хероин, веднаш е потребно да започнете со одвикнување од хероин и да потражите кои се опциите за лекување. 

Зависноста од хероин сериозно ги ограничува можностите на корисникот да живее својот живот, нанесува голема штета на неговото физичко здравје, работата и друштвениот живот. Специјализираното лекување е достапно во клиниката МедТим од Белград.

Можеме да обезбедиме поддршка базирана на богатото искуство во помагањето на луѓето во борбата против зависноста.

Во клиниката МедТим, за секој поединечен пациент се креира специјален, индивидуален програм за лекување. Ниту едно состојба не е иста, ниту една зависност не е иста, бидејќи секоја личност е индивидуалност за себе. Точно поради тоа и за да го подигнеме ефикасното на лекувањето на највисоко можно ниво, за секоја личност, по комплетна дијагностика на состојбата и организмот, креираме план за лекување на зависноста.

Кога зависникот не употребува хероин некое време, можат да се појават сериозни симптоми на кризата од хероин. Одвикнувањето, односно симптомите на хероинската криза, можат да бидат болни и непријатни, што доведува до тоа зависникот повторно да започне да ја користи дрогата за да избегне непријатностите.

Симптомите на апстиненција од хероин вклучуваат, како што наведовме, неинсомнија, тешка узнемиреност и анксиозност, болки во мускулите и гастроинтестинални проблеми. Ако симптомите на зависноста од хероин не се лекуваат во медицинска средина, одвикнувањето од хероин може да нанесе сериозна штета на здравјето и да го доведе животот во опасност. Никогаш не би требало да се обидете да извршите детоксикација од хероин без медицински надзор.

Медицинската детоксикација од хероин е централен и почетен дел од лекувањето на зависноста од хероин. Периодот на детоксикација обично трае од 10 до 14 дена. Лекарот пропишува соодветни лекови кои ќе помогнат кога ќе се појават симптомите на кризата од хероин. Детоксикацијата на организмот од хероин го отстранува зависноста од дрогата, овозможувајќи на зависникот целосно да се фокусира на опоравокот.

Лекување на зависноста од хероин во клиниката МедТим, во Белград

Причините за зависноста се комплексни и често многубројни, но во рехабилитацијата од дрогата, пациентот е на најдоброто место да идентификува и превлада сите основни причини за употребата на хероин. Клиниката МедТим обезбедува најдобар третман за поддршка на луѓето кои се зависни од дрога како што е хероин. 

Оние кои се зависни од хероин не само стануваат физички зависни од таа супстанца, туку исто така се плашат да престанат да ја користат дрогата од страв да ќе се појават симптомите на кризата од хероин кога престанат да ја користат.

Во рамките на нашиот специјализиран центар за лекување на зависности пациентот има користи од комплетен план на лекување кој вклучува широк спектар интервенции базирани на многу децении искуство.

Најважно за секое опоравање од зависноста е терапијата. Со специјализираните тераписки тимови во клиниката МедТим, терапевтските техники како психотерапија, процедури за лекување на психичката зависност, ултра-брз детокс (UROD) и други, делуваат на изворот на зависноста и овозможуваат развој на стратегија за долгорочно опоравање.

Тимот на клиниката МедТим по приемот на пациентот врши дијагностика на комплетното состојба на организмот на зависникот. Потоа, на основа на добиените лабораториски резултати и разговорите со стручните лица, креира план и програма за лекување. Терапиите се осмислени индивидуално за секој пациент. Симптомите на зависноста од хероин ќе бидат отстранети во период од само 10 до 14 дена. Ова значи дека за само две недели може да почнете да вратите својот живот во колотека.

Повикајте не денеска. Консултациите во клиниката МедТим од Белград се целосно бесплатни.

Лекувањето на зависноста во Белград е целосно анонимно, а лекарите се на располагање 24 часа на ден и 365 дена во годината. Клиниката се наоѓа во мирно и релаксирачко околина што ќе допринесе за тоа рехабилитацијата на телото да биде целосна.

Клиника МедТим – За животот кој заслужувате.

Дознајте повеќе за третманот
на зависноста на нашиот блог