Лекување на алкохолизам

Содржина:

Лечењето на зависноста од алкохол ви дава шанса да започнете еден здрав и нов живот!

Зошто е важно лечењето на алкохолизмот? Алкохолизмот, односно зависноста од алкохол, е една од најрастепани болести на зависност во денешно време. Тоа е проблем што влијае на сите аспекти на животот на алкохоличарите, како и на лугјето кои се блиски на зависникот од алкохол.

Зависноста од алкохол е, во суштина, непрекината посакување на зависникот за алкохол и неспособност да се престане со пиење, иако постојат сите негативни влијанија кои оваа психоактивна супстанца предизвикува. Се преценува дека проблемот со пиењето го има од 10 до 15% од општата популација. Според сите истражувања, злоупотребата на алкохол целосно ја нарушува и физичкото и психичкото здравје. Ако не се лечи и не се третира со потврдени медицински методи, алкохолизмот ја скратува животната варијабла и до 15 години, така што животниот век на еден алкохоличар се намалува на 55 до 60 години. 

Поради фактот дека е легален, лесно достапен и евтин, алкохолот често не се класификува како дрога. С други зборови, ако дојде до негова злоупотреба, се развива силна физичка и психичка зависност. По развивањето на алкохолизмот, како расстройство, одвикнувањето од алкохол е многу тешко, но не и невозможно. Причината за тоа лежи во апстинентската криза која се појавува кога алкохоличарот обидува да престане со конзумација на алкохол.

Поради овие причини, лечењето на алкохолизмот бара целосен медицински третман во клиника за лекување на зависностите.

Лекување од алкохол – Што карактеризира оваа болест?

Постојат три главни фактори кои ја дефинираат зависноста од алкохол.

Сумарно, со овие три фактори, за индивидуата е многу тешко сама да реши проблемот и да преодолее зависноста. Пред да се јават на лечење од алкохол, сами или по потекло од нивните најблизи, зависниците најчесто обидуваат да прекинат со пиење на свој начин, но честопати неуспешно. Причината лежи во тоа што психичката зависност ги враќа во болест и таканаречениот “зачаран круг” од кој не се способни самостојно да излезат и да престанат со конзумирањето на алкохол.

Алкохолизам - Лекување - Кои се знаците и симптомите на зависноста од алкохол?

Алкохолизмот, или расстройството во употребата на алкохол, се јавува кога хемиските промени, поради продолжена и хронична употреба на оваа психоактивна супстанца, предизвикуваат промени и прилагодувања во нормалните функции на мозокот. Тогаш се јавува зависноста.

Факт е дека алкохолизмот е придружен со одредени знаци по кои алкохоличарот може да се препознае:

Алкохолизмот е прогресивен расстрой. Ова значи дека влијанието на оваа болест и ризикот од здравствени проблеми се зголемува со продолжената употреба на алкохол. Затоа, лечењето на алкохолизмот треба да се изведе уште во најрана фаза на оваа зависност.

Усмерете го вашиот живот на правиот пат

Повикајте не и закажете разговор со нашите лекари

ЗАВИСНОСТ ОД АЛКОХОЛА И ФАЗИ НА АЛКОХОЛИЗМОТ

Луѓето првично почнуваат со конзумација на алкохол поради знатеже и уживање. Под влијание на мозокот, алкохолот само видливо ја олеснува психичката напегнатост и подобрува расположението. Меѓутоа, ова е само почетокот на конзумацијата. 

Доколку личноста продолжи со пијење алкохол, оваа конзумација преминува во навика, а потоа во потреба која се развива во зависност од алкохол. Во врска со ова, постојат четири фази на алкохолизам кои го уништуваат човекот.

Кои се механизмите на зависност при алкохолизам?

Механизмите на зависност се развиваат заедно со фазите на алкохолизмот. Овие механизми поттикнуваат и засилуваат зависноста, поради што за индивидот е многу тешко да излезе од овој “зачаран круг” и болеста без стручна помош.

Механизмите на зависност се следниве:

Koи се последиците на алкохолизмот?

Една од главните причини зошто луѓето пијат и зошто, последично, доаѓа до зависност, е желбата за ефектите (последиците) кои ги предизвикува алкохолот. Сите последици на алкохолизмот можат да се подели во краткорочни и долгорочни ефекти. 

Иако двете форми на последици се штетни за алкохоличарот и неговата околина, особено внимание треба да се обрне кон долгорочните последици на алкохолизмот, кои бездруго бараат лечење од алкохол.

Краткорочните последици на алкохолизмот

Постојат бројни краткорочни ефекти на алкохолизмот, односно злоупотребата на алкохол, кои се посебно изразени кај лицата во алкохолизирано состојба. При тоа, овие ефекти варираат во зависност од степенот на опјостување на лицето.
Кога се конзумира во високи дози, алкохолот може да биде фатален. Затоа уште еднаш нагласуваме дека лечењето на алкохолизмот е потребно уште во раните фази на оваа болест. Некои од ефектите на алкохолната интоксикација вклучуваат зголемена срцева активност, респираторни проблеми, здавење во стомакот, загуба на способноста за запамтување на нови настани и, во екстремни ситуации – смрт.

Долгорочните последици на алкохолизмот

По конзумирањето на алкохол во релативно долг период, настануваат долгорочни негативни последици на алкохолизмот. Алкохолот, како психоактивна супстанца, штети на целиот организам.

Сите долгорочни штетни ефекти на алкохолизмот можат да се подели на физички, психички и друштвени.

Физичките последици на алкохолизмот вклучуваат:

Психичките (ментални) последици на алкохолизмот вклучуваат:

Друштвените последици на алкохолизмот вклучуваат:

Зависноста од алкохол и апстиненцијална криза

Апстиненцијалната криза кај алкохоличарот е состојба која настанува кога зависникот одједном престанува со конзумацијата на алкохол или ја намалува неговата количина. Другими зборови, апстиненцијалната криза се искаршува преку желбата на алкохоличарот за алкохол, која настанува како последица на стечената физичка зависност. Во екстремни случаеви, апстиненцијалната криза може да доведе и до смрт на алкохоличарот. 

Алкохоличарот, преку синдромот на апстинентска криза, искусува комбинација од психички, физички и емоционални симптоми – од лесна анксиозност, до замор и мука. Симптомите на апстинентската алкохолна криза се појавуваат во период од 12 до 48 часа по престанокот на конзумацијата на алкохол.

Според истражувањата, знаците на апстинентска криза обично вклучуваат најмалку два од следниве симптоми:

Освен овие, апстинентската криза се искаршува и во намалена интелектуална и работна ефикасност, агресивност, тешкотии во комуникацијата, напетост, депресија. Сите овие симптоми може да се згораваат во наредните 2 до 3 дена од настанот на апстинентската криза. Во поединечни случаеви, тие можат да траат и до неколку недели. 

Потешките форми на апстинентска криза вклучуваат алкохолна халуциноза и епилептични напади. Најтежиот симптом, односно последица на апстинентската криза, е делериум тременс.

ШТО Е ДЕЛИРИУМ ТРЕМЕНС?

Делериум тременс (алкохоличарско лудило) претставува најтешка компликација на алкохолизмот. За жал, оваа психоза кај алкохоличарите не е ретка и се јавува како резултат на токсичниот ефект на алкохолот. 

Делериум тременс настанува поради внезапно престанување на конзумирањето на алкохол, во рок од 48 до 96 часа, по константно и продолжително пијане на големи количини алкохол. Можноста од јавување на делериум кај хронични алкохоличари се проценува на 5% до 10%. Повеќе се јавува кај стариот населб, бидејќи кај нив веќе постои оштетеност на структурата на мозокот.

Клиничката слика на делериум тременс вклучува збунетост, дезориентација во време и простор, халуцинации (како глушеци, бубачки и сл.), психомоторно возбудување, интензивен страв, бесоница, оштетено памќење, трмор, пре потта, повисока телесна температура, зголемен срцев ритам, повисок крвен притисок и проширени зеници.

Освен овие симптоми, присутна е и дехидрација и дисбаланс на електролитите. Симптомите се појавуваат во вечерните часови и се згораваат во текот на ноќта.

Факторите на ризик за настан на делериум тременс вклучуваат:

Делериумот е веднашна и загрижувачка состојба со висока стапка на смртност. Раното препознавање на симптомите е клучно, поради што е неопходно да се спроведе лечење на алкохолизмот, односно делериум тременс, што е можно поскоро.

ТРЕТМАН НА ДЕЛИРИУМ ТРЕМЕНСА

Третманот вклучува парентерална апликација на бензодијазепини и хипнотици заедно со рехидрациони, антибиотски, поливитамински, кардиопротективни, антикоагулантни и други неопходни терапии. Третманот се изведува во болнички услови, а најадекватното третман на алкохолизмот се спроведува во јединица за интензивна нега. 

Компликациите кај делериум тременс вклучуваат: респираторна инсуфициенција, респираторен арест, пневмонија, срцева аритмија, акутен инфаркт на миокард, инсуфициенција на функцијата на јетрата, ренална инсуфициенција и епилепсија.

Независно од интензивната терапија, смртноста кај пациентите засегнати од делериум тременс се движи од 5% до 15%. Денес, со современи мерки за дијагностика и третман, се движи околу 5%. Најчестите причини за смрт се респираторна инсуфициенција и срцева аритмија. Пациентите кои се во делериантно сос тие исто така се изложени на висок ризик од касни компликации на хроничниот алкохолизам, меѓу кои најчестите се цироза на јетрата и оштетување на мозокот (Вернике-Корсаков синдром и алкохолом индуцирана деменција).

ЛЕКУВАЊЕ НА АЛКОХОЛИЗАМ И МЕДИЦИНСКИ ТРЕТМАН ВО КЛИНИКАТА МЕДТИМ

Зависноста од алкохол е болест која претставува сериозен проблем не само за пациентот, туку и за неговото семејство и најблиските лица на алкохоличарот. Лечењето на зависноста од алкохол вклучува холистички, целосен пристап, кој обемува психолошки, фармаколошки и социјален третман.

Ако сте заинтересирани за цената на лечењето на алкохолизмот, слободно не контактирате преку телефон или е-пошта.

Медицинскиот третман за зависниците од алкохол трае 14 дена

Или нека не контактирате преку е-пошта формата подолу.