Брза детоксикација од опиати - Постапок УРОД

Како UROD (брза детоксикација од опиоиди) помага на пациентот да помине низ безболен процес на исчистување од опиоиди?

Луѓе кои се хронични конзументи се соочуваат со предизвик кога обидуваат да го пребродат своето зависнување. Физичката криза предизвикана од недостатокот на опиоиди е непријатна и може да предизвика исцрпителни симптоми. Озбилноста на овие симптоми претставува првата и кључна пречка која го спречува зависникот да успешно го пребори своето лошо навикнување. Елиминацијата на овие супстанци е поврзана со физички симптоми како тежок дишење, удрени срце, грчеви во мускулите, болки во стомакот, треперење, температурни воспаливи и проблеми во гастроинтестиналниот тракт.

Детоксикација од опиати - Симптоми на апстиненциската криза

Интензитетот на симптомите претставува првата и кључна пречка која спречува зависната личност да успешно го пребори процесот на одвикнување. Сепак, УРОД им овозможува на пациентите да поминат низ брз, безболен процес без непријатности.

Психолошките симптоми на апстинентска криза вклучуваат, меѓу другите:

Физичките симптоми на апстинентска криза вклучуваат, меѓу другите:

Овие симптоми стануваат посебно интензивни кога организмот, веќе навикнат на присуството на опијати и психоактивни супстанци, бара нова доза. Сè тоа го наведува корисникот да поново се потсети на наркотиците за да ги олесни симптомите на кризата.

ИДЕАЛНА ЛОКАЦИЈА - САМО 10 МИНУТИ ОД БЕЛГРАД

Клиника МедТиМ се наоѓа во Нови Бановци, прекрасно место на брегот на реката Дунав, кое е лоцирано само на 10 минути од Белград, како и од аеродромот “Никола Тесла”. Близината на автопатот и аеродромот помагаат пациентите за лечење на зависности да пристигнат брзо и лесно до нашата болница.

Брза детоксикација од опиати - Постапок УРОД

Лечењето на зависности со помош на УРОД, како брз процес, претставува поефикасно решение од амбулантните програми за лечење на зависности од опијати и опиоиди. Терапии со замена кои се користат во некои програми (метадон, субутекс…) се покажале како малку ефикасни, особено во таканаречената домашна детоксикација. Кога се користат во такви случаи, може дури да станат зависнички и да не обезбедат целосна заштита од болни сензации поврзани со одвикнувањето. Во овакви ситуации, ако корисникот не може да се справи со предизвиците на одвикнувањето (апстиненција), брзо може да развие зависност од метадон или да се врати на почетната супстанца (хероин). 

Класичните програми кои не вклучуваат УРОД во рехабилитациските клиники постигнуваат добри резултати, но се и покажуваат непотполни. Обично, таквите третмани помагаат во премагувањето на физичките кризи, но не ги олеснуваат сите болни манифестации поврзани со одвикнувањето. Тоа го принудуваат потрошувачите да бараат други опции за преброување на нивната зависност.

Како елиминирати токсини од телото?
УРОД е решение!

Едно од најчестите прашања е: Како елиминирати токсини од телото на личноста? УРОД, како ултра брза детоксикација на организмот, претставува оптимално решение. 

УРОД е индициран за зависност поврзана со употребата на опијати и опиоиди. Ова е безболна, безбедна и брза метода. Другим зборови, таа ги елиминира рецепторите за опиоиди и ја нормализира равнотежата на мозочните предаватели. Генерална анестезија се користи за да се овозможи на пациентот да ја прими процедурата без нелагодност или болка.

Колку трае детоксикацијата од опиати со УРОД процедурата?

Детоксикацијата од опијати со УРОД процедурата трае 8 часа. Во текот на ова време, пациентот постојано е под надзор на анестезиолог. Процесот има за цел чистење на рецепторите за опијати од супстанци со помош на Налоксон. Следователно, УРОД овозможува скоро целосна детоксикација во тек на еден ден. 

Антагонистот на опијатите, произведен со Налоксон, има подобри афинитети кон рецепторите за опијати отколку било кој опијат (хероин, метадон или субутекс). Налоксон се аплицира интравенозно во текот на целата процедура во одредена доза.

Обично, пре него што се препорача УРОД, неопходно е пациентот да помине низ серија дијагностички тестови за да се осигура дека нема контраиндикации. Дијагностичките постапки вклучуваат крвни тестови, електрокардиограм и други мерки за процена на здравствената состојба на пациентот.

Многу често, пациентот треба да помине низ два или три третмани од овој вид за целата процедура да биде успешна. Понекогаш доволен е еден третман. Во текот на ултра-брзата процедура со опијати, пациентите се под постојан медицински надзор 24 часа на ден.

Кога пациентот се буди, повеќето непријатни и стресни симптоми поврзани со одвикнувањето исчезнуваат. Преостанатите симптоми лесно се олеснуваат со конвенционални лекови. Понекогаш доволен е само еден постапок. Сепак, во некои случаи, УРОД може да се повтори.

Брза детоксикација од опиати
Зошто УРОД процедура во нашата клиника?

Пациентите во нашата клиника, благодарение на брзата детоксикација од опијати под анестезија, преминуваат низ голем дел од симптомите на криза на одвикнување. Ова значи дека брзата процедура во клиниката МедТиМ е безболна и медицински безбедна, бидејќи пациентот избегнува сите непријатни симптоми, како болка, стрес, анксиозност… 

Следователно, УРОД процедурата помага на телото да излучи опијати по брз и безболен начин. Кога пациентот ќе се исправи од анестезијата, најважниот и најинтензивен дел од кризата е завршен. Во случај да останат некои минимални симптоми на одвикнување по будењето, нивната интензивност е значително намалена и лесно може да се отстрани со неопиоидни аналгетици.

Истакнавме дека самостојното одвикнување од опијати без медицинска помош е опасно и ризично. Зборувајќи се за симптомите на кризата, пациентите продолжуваат со употребата на опијати. Сепак, ултра-брзата детоксикација на телото од опијати ја прави целата процедура на одвикнување толкува поносива – без болка и непријатни симптоми.

И така, овој брз метод во нашата клиника е најефикасниот начин, не само за избегнување на непријатни физички и ментални симптоми на кризата на одвикнување, туку и за успешно лечење на зависноста од опијати.

Брза детоксикација од опиати
УРОД спречува ризик од повраток во повеќе од 80% случаеви

По детоксикацијата, пациентот добива лекови за превенција на апстиненција и витаминска поддршка. Целта е да се намали силниот порив за повторна конзумација и да се врати здравјето на органите кои биле погодени од злоупотребата на дроги. Експертите во нашата клиника потврдуваат дека УРОД третманот помага во спречувањето на ризикот од повраток во повеќе од 80% случаеви. 

Сепак, иако УРОД е брз метод, целиот пат кон завршување на зависноста од опијати и опиоиди никогаш не е брз. Заради спроведувањето на дополнителни амбулантни третмани, успешноста на клиниката МедТиМ се зголемува. Овозможува следење на пациентите една година по нивното пуштање од болницата. Освен тоа, помага на секој пациент да започне и одржува живот без дрога и да постане на правилниот пат.

Се разбира, УРОД сам по себе не е магично средство за прекин на зависноста во неколку дена. Потребен е целовит труд во сите области, вклучувајќи и психотерапија и фармакотерапија.

Освен третманот во клиниката, стручниот тим исто така организира консултации за семејства и лица кои се соочуваат со проблемот на зависноста, депресијата и анксиозноста. Исто така, за оние кои не се доволно мотивирани за третман или не можат да примат третман во клиника.

Ту сме за да ви обезбедиме шанса за нов живот!
Или нека не контактирате преку е-пошта формата подолу.