Лекување на зависност од марихуана

Содржина:

Иако многумина ја класификуваат марихуаната како лесна дрога, треба да се знае дека тоа е една од најголемите заблуди, бидејќи сите дроги се тешки. Оваа психоактивна супстанца предизвикува бројни штетни последици за физичкото, менталното и социјалното здравје на конзумендот. Најголемата и, истовремено, најопасната последица на употребата на овој наркотик е зависноста од марихуана, поради што е неопходно лечење на зависноста од марихуана. 

Од марихуана сè почнува. Бројни конзументи на други психоактивни супстанци, како што се хероин или кокаин, започнале со употреба на марихуана. Назалост, младите луѓе почнуваат со конзумација во многу рана возраст, уште во тинејџерските денови. Се проценува дека повеќе од 50% од сите пунолетни луѓе започнале со конзумација на марихуана пред навршување на 18 години.

Лечењето на зависноста од марихуана на почетокот на конзумацијата претставува најголем предизвик, бидејќи особата верува дека нема никаков проблем. Но, реалноста е различна, бидејќи зависноста од тревата е коварна болест.

Зависноста од марихуана - Што е тоа марихуана?

Марихуана е името за индиска коноп (Cannabis) и спаѓа во групата на канабиноиди. Многумина се прашуваат како изгледа марихуана? Конопот расте во тропските делови. Лисјата на женската билка, како и цветовите, може да се пушат или да се подготвуваат како чај, додека смолата на билката е посилна и се нарекува хашиш. 

Тетрахидроканабинол, познат како THC, претставува психоактивна супстанца што се наоѓа во индиската коноп, позната како марихуана. И токму THC е одговорниот состојок што предизвикува зависност од марихуана.

Кога се користи марихуаната како цигара, THC преку леглата попада во крвообртот и се транспортува до мозок и други органи. Кога стигнува во мозок, се врзува за рецепторите на нервните ќелии во делови на мозокот кои се одговорни за концентрација, координација, меморија, размислување, задоволство и емоции. Тоа е причината за ефектот “задигнување” (high) што го предизвикува марихуаната.

Koji се знаците и симптомите на конзумирање на марихуана?

Марихуаната е дрога што предизвикува зависност и проблеми. Оваа психоактивна супстанца е штетна и ризична за менталното, но и физичкото здравје, бидејќи комбинира дејството на различни категории на дроги како алкохол, средства за смирување или халуциногени дроги. 

Другото име за зависност од марихуана е зависност од трева или расстройство на употребата на канабис. Кога личноста продолжува со конзумација на марихуана, и покрај сите негативни последици кои оваа дрога предизвикува, тогаш можеме речи дека станува зависник од марихуана.

Сепак, овде се поставува главното прашање – како да се препознае зависникот од марихуана? Или, кои се симптомите на конзумирање на марихуана и зависноста од оваа наркотика?

Со нашата помош и иновативни методи за отстранување од марихуана, зависноста од марихуана ќе стане само прошлост.

Усмерете го вашиот живот на правиот пат

Повикајте не и закажете разговор со нашите лекари

ЕФЕКТИ ОД ЗАВИСНОСТА ОД МАРИХУАНА - КОИ СЕ ПОСЛЕДИЦИ ОД МАРИХУАНА?

Истражувањата покажуваат дека постојат повеќе фактори кои влијаат на тоа дали некој ќе стане зависник од марихуана. Меѓу другото, тие вклучуваат генетика, стресни и трауматични животни искуства, притисок од врсници и околина, злоставување и запоставување во детството и слично.

Краткорочни негативни ефекти на марихуаната

Краткорочни негативни ефекти на марихуаната вклучуваат халуцинации, заблуди, оштетено памќење и когнитивни функции, изменета перцепција за време, изменето чулно восприемање, психоза, паника, напади на паника, зголемен пулс, забрзано крење на срцето, вртоглавица и мука, анксиозност, напади на смех и страв, тензија, крвави очи и дезориентација.

Долгорочните нежелени ефекти од марихуана

Долгорочните нежелени ефекти од марихуана настапуваат поради хроничното влијание и воздействие на мозокот. Кога станува збор за влијанието на марихуаната, при долготрајна и претерана конзумација се случуваат промени во мозокот, бидејќи марихуаната влијае на делови на мозокот кои управуваат со одговорот на стрес, мотивацијата и наградувањето. Марихуаната негативно влијае на плодноста, предизвикува повисок крвен притисок, вртоглавица, емоционална тупост и анксиозност.
Освен тоа, долгорочните последици од марихуаната вклучуваат: намалување на кофициентот на интелигенција, депресија, оштетување на меморијата, хронични психози, шизофренија, самоубилачки мисли и постапки, значајно намалена способност за извршување на работни задачи. При прекин на конзумацијата на марихуана, се појавуваат симптоми на апстиненциска криза. Тие симптоми вклучуваат, но не се ограничуваат на раздразливост, несоница, анксиозност, депресија, губење на апетит…

Лечењето на зависноста од марихуана - Медицински третман во траење од 14 дена

Употребата на марихуана доведува до момент кога пациентите осознаваат дека префрлиле во зависност и дека канабис негативно влијае на нив и нивното опкружување. Тоа е моментот кога личностите се прашуваат “како да се очистам од марихуана” или “што е потребно за престанок на пушењето на марихуана”. Тогаш потражуваат помош. Лечењето на зависноста од марихуана е можно во нашата современа клиника, каде нашиот стручен тим постигнува извонредни резултати.
Или нека не контактирате преку е-пошта формата подолу.