Лекување на зависност од Коцка

Содржина:

Кога човек поради коцкање, кое почнало како обична разонода, почнува да губи не само пари, туку и своето физичко и психичко здравје, тогаш можеме речи дека настанала зависноста од коцкање. Во овој случај, единственото исправно решение што води кон комплетно излекување е лекување од коцка. 

Коцкање е облик на нехемиска зависност, која поради зависничките механизми и последиците што ги предизвикува, се класифицира како зависност.

Патолошкото или компулзивното коцкање се појавува кај одредени структури на личноста чие основно својство е дисфункција на контролата на импулсите. Патолошкото коцкање обично започнува во адолесценција кај мажите, додека кај жените се појавува малку подоцна. Преодот од социјално прифатено кон патолошко коцкање настанува кога повеќе не е битен губитокот или добивката, туку е битно задоволувањето на импулсот.

Познато е дека коцкарите се зависници од адреналин кој го “хранат” овој импулс. Сè обично започнува со неколку тикети на спортска прогноза, неколку посети на казино или обложувалница за забава со друштво, играње покер со пријателите и слично. Сепак, со текот на времето, долготрајното кокање и боравењето во обложувалница практично сигурно прераснува во зависност од обложувалница.

Просто речено, коцкарите веруваат дека секој следен пат ќе победат, дека ќе имаат среќа. Она што коцкарот не сфаќаат е дека при коцкање, загубата е правилото, а добивката сосема случајност и исклучок. Сепак, не е сè така тамно, бидејќи лечењето од кокање, односно лечењето на коцкарите, е сосема можно и изведливо!

Нека коцкање стане само лоша споменица.

Зависност од кoцка – Проблем кој го разара индивидуата и семејството

Со коцкање не губите само пари, туку и живот! Затоа е неопходно лекување на зависноста од коцкање. 

Кога личноста повеќе не се кока поради социјален момент, туку поради потребата да повеќе не може да гледа натпревар, а да претходно не стави облог, дека се постојано и подолго време борави во обложувалница, казината, сами без друштво, кога повеќе не е битен исходот, и кога потребата за коцкање расте во периоди на стрес и депресија, тогаш знаеме дека личноста влегла во болеста на зависноста од коцкање.

Во тој момент доаѓа до иррационално трошење на пари, задолжување за пари, на почеток кај пријатели и роднини, а потоа се земаат големи кредити во банката за враќање на долгот. Чести се позајмици со камата, поради што долгот брзо расте, па семејствата често се принудени да го продаваат своето имотство за да помогнат на заболениот член. На жал, се случува и да семејствата често остануваат и без кров над главата поради долговите.

Затоа е неопходно одвикнување од коцкање во најраните фази на оваа болест.

Лекување од коцка и фази на зависност

Усмерете го вашиот живот на правиот пат

Повикајте не и закажете разговор со нашите лекари

ЛЕКУВАЊЕ НА КОЦКАРИ – КОЈИ СЕ ЗНАЦИ НА ПАТОЛОШКО КОЦКАЊЕ?

Зависноста од коцкање е опасна болест, поради што лечењето на коцкарите е единственото вистинско решение за овој проблем. За да ги познаете начините како да помогнете на лице кое е зависно од коцкње, потребно е прво да приметите знаците кои укажуваат на овој проблем.

Симптомите на компулзивното (опсесивно, патолошко) коцкање се следни:

Како се излечити од коцкање и последиците на коцка

Едно од најчестите прашања што се појавуваат кога се препознаваат знаците на коцкање кај блиска особа е – како се излечити од коцкање? Најчесто, коцкање кај зависниците има ист ефект како земање на психоактивни супстанци кај наркоманите. Голем процент на луѓе кои се кокаат развиле и загрижувачки проблеми со алкохол и дроги, додека повеќето исто така имаат и депресија. 

Лечењето од коцкање има и дополнителен аспект дека коцкарите често имаат и посериозни здравствени проблеми, обично кардиолошки и оболувања на јетрата.

Последиците се видливи на сите сфери на животот. Започнуваат со покварена емотивна функционалност, раздразливост, брзи промени во расположението, проблеми во комуникацијата, распад на породицата, загуба на работа, банкрот.

Депресијата е честа психолошка последица кај луѓето кои имаат проблем со коцкање, бидејќи често се наоѓаат во безизлезни ситуации поради финансиските долгови (доаѓа и до самоубилачки акции како излез од проблемот).

Сопствените ефекти на коцкање вклучуваат и безсонница, проблеми со варењето, мигрени, срчани болести…

Обесхрабрувачката статистика дополнително го забринува трендот на постојано поместување на возрастната граница, така што децата веќе во 12-годишна возраст се судрија со коцкање, било преку своите паметни телефони или преку тикети кои им се одиграни од постарите пријатели. Во почетокот, тоа е неколку тикети, а наскоро многумина од нив почнуваат сериозно да се коцкаат.

Исто така, патолошкото коцкање е проблем што поголемо засега мажите. Сопругот коцкар најмногу време го поминува во барање на пари и време за коцкање. Породицата го забележува сè, но коцкарот обично сè отфрла, макар што наслаганите долгови го доведуваат во сериозен проблем, кога тој бара помош од својата сопруга или родители. Сепак, коцкарот не може да најде таа адреналинска зависност што ја добива со кокањето и ако не се лекува, многу брзо се враќа на старата зависност.

Отказ од коцкање - Медицински третман за лекување од кокца во траење од 14 дена

Лечењето од коцкање како нехемиска зависност не е лесно, но со помош на соодветна фармакотерапија и психотерапија, како и образование за болеста, отказот од коцкање е возможен! Ќе ви помогнеме да го намалите ризикот од повторно коцкање.

Ако сте заинтересирани за цената на лечењето од коцкање, слободно не контактирајте преку телефон или е-пошта.

Или нека не контактирате преку е-пошта формата подолу.