Лекување на анксиозноста

Ослободете се од вашите стравови

Ова е најчест психички расстрой што ги засега лугјето од сите возрасти. Се преценува дека околу 30% од лугјето искусуваат анксиозен расстрой во некој момент од својот живот. Ова се случува почесто кај жените. Затоа, лекувањето на анксиозноста е единствениот начин да се премине преку овој психички проблем, кој, за жал, станува сè почест присутен. 

Важно е да се знае дека стравот и анксиозноста се неодделен дел од нашиот живот. Иако се непријатни чувства, истовремено се корисни: ни овозможуваат побрзо преценување на опасните ситуации во кои се наоѓаме и нè подготвуваат за брза реакција.

Aнксиозност - неодреден страв и трепнеж кои ве ограничуваат во животот

Овој чувство што понекогаш се појавува како реакција на различни ситуации, како што се нови доживувања, полагање испити, чекање на резултати, итн., е нормална реакција што сите ја доживуваме. 

Сепак, ако е често присутен и интензивен, и ако влијае на нашето секојдневно функционирање, тогаш се работи за патолошка анксиозност која треба да се лекува.
Сепак, ова не би требало да ве брига, бидејќи третманот донесува трајни резултати, ве отстранувајќи ги вашите стравови и тешкоби.

Што е анксиозност?

Сигурно се барем еднаш во животот запрашале што е тоа. Во кратки црти, анксиозниот расстрой е страв што ви, метафорички речено, ги врзува рацете. 

Тоа е неодреден страв или трепнеж, за разлика од стравот кој се однесува пред сè на очигледна претнња. Таа се однесува на (предходното) стално чувство дека нешто лошо ќе се случи. Кога е ирационална или патолошка, односно кога се појавува анксиозен расстрой, тогаш рационалниот извор на стравот е исклучен или изворот постои, но реакцијата на анксиозноста е поинтензивна и почеста отколку што е нормално.

За вистина, ова е состојба во која личноста доживува одредени непријатни и нелагодни емоции како страв, напетост, трепнеж, чувство на несигурност. Личноста што страда е несигурна за исходот на идните настани. 

Во такви ситуации, личноста претерано анализира, брине, размислува, занимава се со мисли кои не може да контролира, постојано е уплашена, односно има “напади” на страв дека ситуацијата во иднина може да стане комплицирана. Како резултат на тоа, личноста станува многу осетлива, фокусирана дури и на најмали детали кои ги смета за знак на опасна или одма непосредно фатална ситуација.

Затоа, ова е психички и физички многу напорна состојба за личноста која страда од овој расстрой. Затоа не е чудно што многумина се прашуваат “може ли да се излечи” или “како се лекува”.

Симптоми на анксиозноста

За да утврдите дали е потребен третман за анксиозност, прво треба да видите кои се симптомите на овој психички проблем. Сите знаци и покажатели на анксиозниот расстрой може да се подели во две групи: физички и психички.

Физички симптоми:

Психички симптоми:

Анксиозност се појавува како реакција на интензивен стрес или опасност, или може да биде резултат на долготрајна акумулација на помала интензивен стрес кој трае.

Усмерете го вашиот живот на правиот пат

Повикајте не и закажете разговор со нашите лекари

Како лекувати и кои се факторите на ризик за развој на анксиозност?

Постојат различни фактори кои можат да предизвикаат појава и развој на анксиозност. Многу е важно да се препознаат овие фактори за да знаеме како најефикасно да се лекува. 

Тоа можат да бидат доживени трауматични искуства како злоставување, насилство, сообраќајни несреќи, смрт на близок член на семејството, итн. Личноста може да развие анксиозност ако е свидок на трауматичен настан кој се случил во близина.

Лугјето се изложени на поголем ризик од развој на анксиозен расстрой во одреден период од нивниот живот поради следниве причини:

Видови на анксиозни расстройства:

Во текот на најинтензивната фаза, личноста обично има чувство дека е во непосредна опасност и чувство дека животот искача на конец. Тогаш личноста често мисли дека и се случува нешто страшно, како што е срцев удар или мозочен удар, верува дека ќе се задави, безсвести или полудува.

Типови на анксиозност

Агорафобија: Страв што најчесто се појавува по претходни напади на паника или трауматични ситуации. Главната карактеристика е стравот од влегување во одредени ситуации или, ако влезе во ситуација и се појави страв, личноста бега од тие ситуации. 

Поврзана со медицинско состојба: Хронични болести, канцери, автоимунски болести можат да предизвикаат анксиозност.

Причинета од СУП: Тогаш се појавува и доминира во кризи на психолошко одвикнување.

Опсесивно-компулзивен расстрой: Најсериозен расстрой на анксиозност, карактеризиран со опсесии и компулзии. Опсесиите се наметливи и непријатни мисли, слики и импулси што се вмешуваат и ги прекинуваат нормалните токови на мисли. Тие се многу непријатни содржини и најчесто се неприфатливи за личноста. Затоа овие мисли предизвикуваат силна напетост и страв дека она за која размислуваат ќе се случи, па се обидуваат да ги заустават и потискаат овие мисли.

Како телото реагира на напад на паника?

За да одговори на зголемените потреби на телото за време на борба или бегање од “опасни” ситуации, потребна е поголема количина кислород, поради што лицето дише поскоро. Исто така, срцевиот ритам се забрзува, а крвниот притисок исто така се зголемува во краток временски период. Сè ова се случува за да се обезбеди крвта со потребните супстанци во што поголема количина делови на телото кои се најпотребни на личноста во дадениот момент. 

Освен тоа, доаѓа до редистрибуција на крвта, така што протокот на крвта се намалува во делови кои не ни се потребни во момент на опасност, додека се зголемува во други делови.

Медицински третмани со траење од 14 дена

Иако анксиозност може да го потопи животот на личноста и, следователно, животите на членовите на нејзиното семејство, важно е да се знае дека постои излез од овој загатнат круг, бидејќи е привремен! Така да, ако се прашувате “како да го лекувате” или “како да се излекува”, МедТим е решение за вас. 

Нашите потврдени и светски признати пристапи кон лечење ќе ви помогнат да се ослободите од анксиозноста и засекогаш да ја отфрлите чувството на неоснован страв. Со помош на психолози и психотерапевти од МедТим, ќе научите како да ги препознаете своите стравови и начините како да ги преборите.

Во лечењето на овие расстройства, преку психотераписка работа, на пациентите им ги подучуваме техники на самопомош, како техники на дишење за напади на паника, прекин на текот на негативни мисли и други техники.

Или нека не контактирате преку е-пошта формата подолу.