Како да го препознаете зависникот од кокаин?

Содржина:

Kokaинот е стимулативна дрога со изразито висок потенцијал за изазивање на зависност. Ова значи дека и само една доза, односно краткорочна употреба на кокаин, може да го претвори личноста во зависник. Овој наркотик предизвикува драматични промени во мозокот и поведението на зависникот. Точно, кокаинот во врло кратко време зголемува нивото на невротрансмитерите допамин и норепинефрин, што води до “high” ефект, односно чувство на еуфорија и задоволство. Затоа овде се поставува главното прашање – како да се препознае зависникот од кокаин

Во текот на 80-тите и 90-тите години од минатиот век, кокаинот беше сметан за дрога која се конзумира од луѓе од поубавите социјални статуси. Денес, оваа психоактивна супстанца, поради својата достапност, продолжува да уништува милиони индивидуи и семејства низ светот.

Како улична дрога, кокаинот изгледа како фино, бело кристално право. Уличните дилери често го мешаат кокаинот со други супстанци, како што се кукурузен скроб, талк или брашно за да го зголемат својот профит. Исто така може да го мешаат со други психоактивни супстанци, како што се амфетамини или синтетички опиати, што значително зголемува стапката на смртност поради злоупотребата на кокаинот.

Кога некој е на кокаин, може да го користи овој наркотик на различни начини. Тоа може да биде инхалирање, триење во гингива, додека други пак го раствараат овој прав и го инјектираат во крвниот систем. Некои луѓе исто така користат комбинација на кокаин и хероин – таканаречената спидбол.

Како да се препознае зависник од кокаин и зашто тоа не е лесно?

Како и да се злоупотребува кокаинот и во кој било облик, злоупотребата на кокаин сигурно води кон зависност. Дури и еднократната употреба на кокаин, како што веќе отсекогаш напоменавме, може да се претвори во образец на злоупотреба, што е првиот чекор кон зависноста од кокаин. Сепак, не е лесно да се даде одговор на прашањето „како да се препознае зависник од кокаин“, односно „како да се препознае наркоман на кокаин“. 

Прво, знаците и симптомите на зависноста од кокаин ќе зависат од личноста до личноста. Најчесто, ефектите на кокаинот се интензивни, но краткотрајни. На пример, кокаинот дејствува така што создава илузија за зголемено самопоуздание, енергија, моќ, сила или сигурност. Лицето на кокаин мисли дека не постои никаква препрека која би го спречила во неговите намери.

Точно поради овие ефекти, личноста повторно сака да ги доживее овие врвови, што води кон повторна употреба и неизбежна зависност. Со текот на времето, не само што настанува физичка и психичка зависност, туку личноста ќе развие толеранција на кокаинот. Ова значи дека личноста на кокаин ќе мора да зема повеќе кокаин во пократки временски периоди, за да постигне истиот ефект како порано.

Ако мислите или сомневате дека вашата блиска особа се бори со зависност од кокаин, многу е важно да се препознаат знаците на оваа зависност, за да знаете што е најдобро да се направи во дадениот момент. Зависноста од кокаин предизвикува сериозни штетни физички и психички последици, а покрај тоа негативно се одразува на поведението на лицето. Во други зборови, кокаинската зависност го уништува индивидуата и неговото семејство, оставајќи пустош во сите области на неговиот личен и професионален живот.

Ослободувањето од зависноста од кокаин можеби не е лесно, но е сосема изводливо и можно! Точно, лицето на кокаин може да се врати на нормален и среќен живот. Затоа постои посебен третман за лечење на зависноста од кокаин, за што подоцна ќе се зборува.

Како да се препознае наркоман на кокаин? Физички промени

Ако сакате да знаете како да го препознаете наркоманот на кокаин, првите забележливи знаци на оваа зависност се физичке природе. Точно, кога некој е на кокаин, може да се забележат физичките промени кои укажуваат на зависност од овој наркотик.

Лице на кокаин и физичките знаци на кокаинска зависност:

Ако личноста злоупотребува крек кокаин, тогаш кај неа може да се забележат опекнини на прстите, рацете, усните или устата. Покрај тоа, долготрајната злоупотреба на кокаин може да предизвика значителни штети и проблеми со репродуктивниот, кардиоваскуларниот, дигестивниот, респираторниот и централниот нервен систем. 

Во други зборови, штетата на системите на органи, поради хроничната зависност од кокаин, може да предизвика нефертилност, нехранетост, покретни проблеми, сексуални дисфункции, разни видови инфекции и невролошки проблеми.

Како да се препознае личноста на кокаин? Психолошки промени

Покрај физичките, личноста на кокаин може да се препознае и по одредени психички, односно психолошки промени. Затоа, ако се прашувате „како да се препознае личноста на кокаин“, обратете внимание на следниве психолошки знаци на зависност од кокаин.

Како да се препознае зависник од кокаин и психолошките знаци на оваа зависност

Како кокаин влијае на однесувањето?

Суштинското прашање што се поставува е – како кокаин влијае на однесувањето на зависникот? Треба да се нагласи дека кокаин во голема мера го менува однесувањето на зависникот. Однесувањето на кокаин е специфично, бидејќи личноста, односно зависникот воистину не личи на себеси. Неговото или нејзино однесување во секој смислу се одвојува од стандардниот начин или образец на однесување до тоа време. 

Најмалку, однесувањето на кокаин е чудно, необично и нетипично за таа личност.

Промени во однесувањето на зависникот од кокаин

Како да се препознае зависник од кокаин и ефектите на кокаин

На основа на сè наведеното, може да се заклучи дека постојат многубројни психолошки, физички и бихејвиорални промени кај зависникот од кокаин. Ако сомневате дека вам блиска личност има проблеми со кокаин и сакате да дознаете како да го препознаете зависникот од кокаин, треба да имате во предвид дека употребата на овој наркотик има одредени краткорочни и долгорочни ефекти. 

Најголемата причина за употребата на кокаин е чувството на еуфорија што го предизвикува!

Видовме дека и еднократната и постојаната употреба на кокаин предизвикува многу непријатни состојби. Покрај сè наведеното, личноста може да искуси срчани и кардиоваскуларни, респираторни, стомачни и невролошки проблеми.

Меѓу другото, кокаинот предизвикува срчани болести, нарушења на срчниот ритам, зголемено дишење, грозница, спазми, болки во стомакот и градите, па дури и замаглено гледање. Употребата на кокаин со алкохол е исто така честа, а личноста тоа прави за да го олесни стимулативниот ефект на кокаинот. Треба да се нагласи дека комбинацијата на кокаин и алкохол е фатална, односно може да предизвика смрт на зависникот од кокаин.

Кога се кокаин ушмркува, тоа може да доведе до крварење од носот, губење на чувството на мирис, затешкано глтавење и хронично запалување на слизниците на носот. Ако се кокаин зема преку уста, една од последиците може да биде гангрена на цревата.

Помалку позната чинењица е дека употребата на кокаин, поради многубројните додадени состојки во него, може да предизвика алергија која може да резултира со смртен исход!

Како да се препознае зависник од кокаин и краткорочните ефекти на овој наркотик

Кога личноста е на кокаин, краткорочните ефекти се појавуваат моментално, одма по употребата на овој наркотик. Тие можат да траат неколку минути, но и неколку часа.
Некои од краткорочните психички ефекти од конзумирањето на кокаин вклучуваат еуфорија, појачано будност и енергија, причливост, безспие и намалена потреба за спиење, халуцинации, зголемена осетливост на буча или допир… 

Некои од краткорочните физички ефекти од употребата на кокаин вклучуваат зголемена телесна температура, хипертензија, тахикардија (зголемен срчен ритам), прекинатост на работата на срцето, чувство на трнење по кожата, проширени зеници и слично.

Како да се препознае зависник од кокаин и долгорочните ефекти на овој наркотик

Хроничната, компулзивна и континуирана употреба на кокаин сигурно води до одредени промени во мозокот. Сите овие промени што се случуваат во мозокот се поврзани со изразит потенцијал за зависност кој го предизвикува кокаинот.
Меѓу другото, овие промени во мозокот се причина зашто личноста има намалена способност за донесување на одлуки, зошто тешко се социјализира, зошто личноста е подложна на стрес и раздразливост, како и непријатни расположенија.  

Еден од кључните одговори на прашањето „како да се препознае зависник од кокаин“ лежи во толеранцијата на зависникот. Како што истакнавме, во прашање е потребата на зависникот за земање на поголема доза во пократки временски периоди за да постигне истиот ниво на еуфорија и задоволство како порано.

Долгорочните негативни ефекти на кокаин врз респираторниот систем:

Долгорочните негативни ефекти на кокаин врз срчаниот и кардиоваскуларниот систем:

Долгорочните негативни ефекти на кокаин врз дигестивниот систем:

Долгорочните негативни ефекти на кокаин врз имунолошкиот систем:

Долгорочните негативни ефекти на кокаин врз нервниот систем:

Решението за кокаинска зависност постои!

Добрата вест е дека зависноста од кокаин е наполно излечлива болест. Постојат специјално дизајнирани и посебни програми за третман на кокаинска зависност благодарение на кои овој не толку мал проблем може да се реши еднаш за сите.

Третманот на зависноста од кокаин најдобро е да се спроведе во најраните фази на конзумирање на оваа наркотика, бидејќи тогаш шансите за излекување се најголеми! Затоа, ако ги препознаете првите знаци или симптоми дека членот на вашето семејство или блиската ви особа користи оваа илегална супстанца, можете да направите тест за дрога.

Сепак, треба одма да се нагласи дека овој тест не е секогаш попречено решение, бидејќи зависниците, со многу манипулативни методи, знаат да ги изиграат резултатите од истиот. Ако сакате да бидете сигурни дека лицето е зависник од кокаин, тогаш би требало да се обратите на стручните лица од МедТим клиниката.

Мед Тим, како една од најсовремените болници за третман на зависности во Европа, применува потврдени, иновативни и попречни методи за лечење на зависноста од кокаин! Нашиот тим го составуваат меѓународно признати лекари и други стручњаци со повеќедецниски искуства во третманот на зависноста и други психички проблеми.

Ни успеа да го водиме и насочиме на правилниот животен пат на повеќе илјади пациенти низ целиот свет – ќе успееме да го направиме тоа и со вашата блиска особа!

Колку год тежок или интензивен е зависноста од кокаин, пристапот кој го имаме кон секој пациент е индивидуален и го третираме со најголемата внимателност, медицинска нега и брига. Она што не ни единствено и што не ни го разликува од другите е дека обезбедуваме безболно и безбедно детоксикација на телото на пациентот од токсичните супстанци и материи.

Процедури за регенерација и блокатор на кокаинот

Еден од третманите кои се покажаа особено успешни во лекувањето на зависниците од кокаин во нашата клиника се револуционерните регенеративни процедури кои го восстановуваат организмот на лицето во целост. Овие процедури вклучуваат:

Покрај физичкото лечење, со голем успех лекуваме и психичката зависност од кокаин, благодарејќи на психотерапијата и примената на други модерни и светски признати психолошки процедури. 

На крајот на лечењето на кокаинската зависност, пациентот кој го заврши терапијата за психичка зависност добива блокатор, во вид на течен имплант. Ефектот од инјекцијата трае 30 дена, по што пациентот добива иста доза за следните 30 дена. Овој блокатор на кокаин е одлична психичка бариера против идни, можни кризи кои можат да доведат до рецидиви. Покрај блокаторот, на пациентот му се доделува соодветна фармакотерапија и се препорачува продолжување на психотерапијата.

Со вашето довербање, како и нашето знаење, искуство и професионализам, ќе направиме да зависноста од кокаин засекогаш исчезне!

МедТим – Секогаш на ваша располагање за среќен и здрав живот!

Дознајте повеќе за третманот
на зависноста на нашиот блог