Детоксикација од алкохол – Нов живот за 14 дена

Содржина:

Зависноста од алкохол, или алкохолизмот, во медицината се нарекува патологија на употребата на алкохол. Детоксикацијата од алкохол е неопходна при првите знаци на појава на зависност од алкохол. Истовремено, детоксикацијата на организмот од алкохол е првиот, и можеби најважниот, чекор при лекување на зависноста од алкохол. 

Алкохолизмот е најтежок облик на злоупотреба на алкохол и вклучува неспособност за контролирање на навиката на пијење. Патологијата на употребата на алкохол е поделена на три категории: лесна, умерена и тешка. Секоја категорија има различни симптоми и може предизвика штетни нежелени ефекти.

Лицата кои се борат со алкохолизмот често се чувствуваат како да не можат да функционираат нормално без алкохол. Ова може да предизвика широк спектар проблеми и да влијае на сите сегменти на животот. Со текот на времето, сериозните нежелени ефекти од постојаната злоупотреба на алкохол може да се зголемат и да предизвикаат штетни, понекогаш и фатални, компликации.

Лице кое е зависно од алкохол често става пијалок пред сите други обврски, вклучувајќи работа, семејство и гради физичка толеранција. Ова значи дека пие сè повеќе и повеќе за да постигне ефект како оној што го имал кога прв покренувал со пиење. Ако се одлучи за внаглото престанување со алкохол, искусува симптоми на одвикнување и апстиненција.
Сепак, достапни се многу опции за третман кои ќе ви помогнат да премостите алкохолизмот и да постигнете долгорочна трезвеност.

Иако алкохолот е штетен, во случај на развиена зависност од алкохол, не се препорачува внаглото престанување со алкохол. Телото се навикнало на одредени супстанци, иако тие се штетни за него. Истовремено, за да се намали можноста за рецидив, односно враќање на опијањето, се препорачува систематско третман на алкохолизмот во клиника која е специјализирана за лекување на болести од зависност.

Детоксикацијата од алкохол е првиот чекор кон излечување и живот без зависност. Клиниката за лекување на зависности, МедТим, е специјализирана за борба против нежелани однесувања, чувства и навики. Нашиот стручен тим не само што лекува болест од зависност, туку и дејствува на причината за појавата на проблемот. Затоа, можноста за рецидив е намалена на минимум.

Кога е потребна детоксикација од алкохол – Кои се знаците на зависноста?

Може да биде тешко да се забележат знаците на зависност од алкохол. Луѓето со патологија на употребата на алкохол може да бидат тајновити за пиењето и може да постанат лути ако се соочат со нив. Детоксикацијата од алкохол не е секогаш нешто на што лицето кое има зависност ќе се согласи. Понекогаш, алкохоликот не е свесен за проблемот и не забележува дека се уништува, но и своето околување. 

Лекарите го проценуваат дали некој е зависен од алкохол барајќи знаци кои покажуваат дека личноста не може да регулира количината на алкохол која ја консумира и има силна внатрешна потреба да употребува алкохол.

Специфичните симптоми кои лекарите бараат се:

Лекарот може да дијагностицира зависност од алкохол кога стекне инсајт во два или повеќе симптоми на основа на постојан образец на однесување. Обично ова се базира на навиките изразени во последните 12 месеци или подолго. Зависноста од алкохол може да се дијагностицира на основа на континуираната секојдневна (или скоро секојдневна) употреба на алкохол во период од најмалку три месеци. Тогаш е, исто така, потребна детоксикација на организмот од алкохол. 

Понекогаш знаците на предупредување за злоупотребата на алкохол се многу лесно упатливи. Во други случаи, може да треба повеќе време да излезат на површина.
Ако чувствувате дека употребата на алкохол влијае на вашиот живот, важно е да најдете третмански опции кои ќе ви помогнат да го искорените зависноста од алкохол. Лекарот може да ви обезбеди стручна медицинска помош, а првиот чекор кон излекувањето е детоксикација од алкохол.

Како да го избегнете алкохолот од крвта?

Ако се прашувате како да го избегнете алкохолот од крвта, имајте предвид дека алкохолот може да биде детектиран во урината, да се осети во дишењето… Задржувањето на алкохолот во организмот зависи од многу фактори. 

Периодот на задржување на алкохолот во телото ќе зависи од фактори како индивидуалните карактеристики, колку пиела лицето и колку брзо. Некои тестови можат да откријат алкохол во телото до 24 часа.

Алкохолот е депресант со краток животен век во телото. Кога алкохолот влегува во крвотокот, телото ќе го метаболизира одредената количина алкохол на секој час, зависно од личноста и други фактори како големината и тежината на јетрата.

При тестирање, типот на тест кој се прави исто така може да влијае на резултатот, бидејќи тестовите се разликуваат според осетливоста.

Концентрацијата на алкохол во крвта се однесува на количината на алкохол во крвта според количината на вода во крвта. Телото метаболизира алкохол со константна брзина, околу една пијалок на час. Сепак, ова може да варира во одредена мера во зависност од видот на алкохол кој се конзумира, физичкото здравје или генетската предиспозиција, како и полот, возраста, употребата на храна и други.

Детоксикацијата од алкохол вклучува избегнување на алкохол и сите други штетни супстанци од крвта, мозокот и целиот организам. Како да го избегнете алкохолот од крвта – одговорот се крие во третманот на детоксикација на организмот од алкохол.

Кога се конзумира алкохол, брзо се апсорбира во стомакот и тенкото црево. Оттаму влегува во крвниот систем за да патува до јетрата. Таа ослободува ензими за разградување на алкохолот. Сепак, органот може да метаболизира само мал дел, оставајќи вишок да циркулира низ целото тело. Затоа, колку алкохол конзумирате во одреден период од време дава представа за неговата интензивност.

Фактори кои влијаат на начинот на метаболизирање на алкохолот:

Исто така е важно да се знае колку алкохол има во пијалокот бидејќи тоа ќе одреди колку долго е потребно за метаболизирање на пијалокот. На пример, некои пива имаат поголем содржај на алкохол, што влијае на количината алкохол која ја конзумирате од еден пијалок. Просечната метаболичка стапка за уклањање на алкохол е околу еден пијалок на час. 

Постојат одредени чекори кои може да ги преземете за да ги намалите ефектите на алкохолот, а тоа е и приближен одговор на прашањето како избегнување на алкохолот од крвта.

Сепак, имајте на ум дека внаглото оставање на алкохолот не е препорачливо, дури и ако знаете како да избегнете алкохол од крвта. Неопходно е да се следи состојбата на зависниците од алкохол поради можни и сигурни нежелени ефекти.

Колку трае алкохолната криза?

Ако пиете алкохол во големи количини недели, месеци или години, можете да имате и ментални и физички проблеми кога ќе престанете или ќе го намалите количината на пиење. Ова се вика одвикнување од алкохол, а колку трае алкохолната криза зависи и од самата зависност од алкохол. Симптомите можат да варираат од благи до сериозни. 

Ако пиете само од време на време, е малку веројатно да ќе искусите симптоми на апстиненција кога ќе престанете да пиете.

Одговорот на прашањето колку трае алкохолната криза лежи и во одговорот на тоа кој е причината за настанокот на зависноста. Алкохолот има депресивно дејство врз организмот. Тој го забавува функционирањето на мозокот и го менува начинот на кој вашите нерви праќаат и примаат пораки.

Со текот на времето, централниот нервен систем се прилагодува на постојаното алкохолизирано состојба. Телото напорно работи за да мозокот биде во побудно состојба и за да нервите комуницираат помеѓу себе. Колку трае алкохолната криза зависи од должината на зависноста од алкохол, но и од други фактори.

Кога нивото на алкохол одненадеж паѓа, или ако се одлучите за внаглото оставање на алкохол, мозокот останува во тоа состојба. Тоа е она што предизвикува апстиненциската криза. Детоксикацијата од алкохол ја спречува појавата на апстинентни симптоми.

Временска линија на алкохолната криза

Симптомите на одвикнување од алкохол можат да варираат од благи до тешки. Колку трае алкохолната криза зависи од тоа колку пијанија лицето пило и колку долго.

Шест часа по престанокот на пиењето: Благите симптоми може да се појават веќе 6 часа по престанокот на конзумацијата на алкохол. Може да очекувате:

12-48 часа по последното пиење: Појава на посериозни проблеми вклучувајќи халуцинации (околу 12-24 часа по последниот глоткал алкохол) и напади. 

48-72 часа по последното пиење: Делириум тренс. Тие се тешки симптоми кои вклучуваат живописни халуцинации и заблуди. Имаат само околу 5 проценти од луѓето кои се одвикнуваат од алкохол. Исто така, се изразени:

Зошто не е препорачливо внаглото оставање на алкохол?

Внаглото оставање на алкохол може да доведе до потполно расипување на организмот. Со оглед на сериозните симптоми на апстиненција кои можат да доведат до делериум тременс, кома, па и смрт, е потребно да се изведе третман на детоксикација од алкохол во контролирани услови и под медицински надзор. 

Во првите 12 часа се појавуваат првите симптоми на апстиненција кои можат да вклучуваат треперење на раките, повраќање, прекомерно зноење, непокој и анксиозност. Наведените симптоми се непријатни, но ретко кога доведуваат до сериозни компликации.

Во период од 12 до 24 часа симптомите на апстиненција продолжуваат. Честа е желбата за алкохол, намалена енергија и чувство на слабост или депресија. Ритмот на спиење може да биде нарушен. Лицето се чувствува безволјно.

Потоа, во период од 12 до 72 часа, настанува опасен период со посериозни симптоми на одвикнување од алкохол. Можни се опасно забрзано кучење на срцето, повисок крвен притисок и напади. Детоксикацијата на организмот од алкохол треба да се изведува во клиника, имено заради оваквите симптоми, за да може стручното медицинско особле да го следи стањето на пациентот.

Во текот на следните 48 до 72 часа, за најголем дел од луѓето, ова е момент кога симптомите на апстиненција почнуваат да се повлекуваат или да станат полесни за поднесување.

Во наредните 3 до 7 дена симптомите на апстиненција ќе, во целина, престанат кај поголемиот дел од луѓето. Во некои случаеви, симптомите може да се загоршат и да бараат хитна медицинска помош. Тогаш може да настанат делериум тренс, вклучувајќи дезориентација, заблуда и обилно зноење. Затоа лицата кои пијат треба да престанат да пијат само под медицински надзор. Внаглото оставање на алкохол и детоксикацијата од алкохол не се препорачуваат.

По една до две недели, клиничкиот период на третманот на детоксикација од алкохол обично завршува. Може да се забележи загуба на тежина поради отстранувањето на калории од алкохолот. Крвниот притисок ќе се врати во нормала и лицето ќе се чувствува и изгледува поправено.

Детоксикација од алкохол

Детоксикацијата од алкохол е многу ефикасен третман со кој се отстранува алкохолот и сите други штетни супстанци од организмот. Одговорот на прашањето колку трае детоксикацијата од алкохол се наоѓа во периодот на апстиненцијална криза. 

Колку трае детоксикацијата од алкохол – просечно околу две недели. Во клиниката МедТим се овозможува целосна детоксикација од алкохол во период од 14 дена, за време на кој се врши третман на зависноста од алкохол. Доколку се одлучите за внаглото оставање на алкохол, можат да настанат сериозни здравствени компликации. Сепак, со контролиран третман на детоксикација на организмот од алкохол, симптомите на апстиненција ќе бидат под контрола.

Некои луѓе се плашат да престанат да пијат поради симптомите на апстиненција, но фазата на детоксикација од алкохол е првиот чекор во лекувањето на алкохолизмот. Во тој период, алкохолот се целосно невтрализира од телото. Симптомите на апстиненција обично исчезнуваат во рок од приближно една до две недели по почетокот на детоксикацијата. Сепак, тоа може да потрае подолго во зависност од тежината на зависноста од алкохол. Тогаш ќе можете да се фокусирате на други аспекти од процесот на опоравување, како што се различни активности, терапии, сесии за советување и опции за поддршка.

Алкохолот е депресанс на кој вашето тело започнува да се ослања во текот на месеците и годините на пијење. Вашето мозок во крајно сметање престанува да произведува одредени хемикалии кои ги добива од алкохолот, постанувајќи зависно од оваа супстанца. Затоа кога ќе престанете да пиете, потребно е време за телото да се прилагоди. Тоа е она што предизвикува симптоми на одвикнување како што се главоболка, температура, мука, несвоевремен кучење на срцето и халуцинации. Затоа не се препорачува внаглото оставање на алкохол. Колку трае детоксикацијата од алкохол зависи од состојбата на организмот и степенот на развој на зависноста од алкохол.

Стручњаци за третман на зависностите во рехабилитацискиот центар МедТим ќе ви помогнат да управувате со вашето состојба со различни третмани. Овој процес ви овозможува да се фокусирате на опоравувањето и брзо да премостите зависноста.

Што може да очекувате од третманот на детоксикација од алкохол?

Реакцијата на третманот на детоксикација од алкохол варира од лице на лице, но обично се почувствуваат симптоми на апстиненција шест часа по последното пијанство. 

Во телото се случува хемиска дисбаланса како резултат на тоа што мозокот обидува да избалансира депресивните ефекти на алкохолот со производење на дополнителни стимуланси, наречени невротрансмитери. Ова ќе трае сѐ додека мозокот не схвати дека повеќе не треба да произведува компензациони хемикалии за да го избалансира недостигот на алкохол. Зависникот може да се почувствува дехидриран, бидејќи алкохолот делува како диуретик, хемикалија која предизвикува често мокрење. Важно е да се пие многу вода, бидејќи тоа ќе помогне за олеснување на процесот на детоксикација од алкохол.

По истекот на три дена, хидратацијата и нивото на шеќер во крвта ќе се врати во нормала. Во овој момент, остра желба за алкохол треба исто така да се намали, бидејќи нема повеќе хемиска дисбаланса. Сè додека не се развијат било какви сериозни компликации, симптомите на одвикнување треба да исчезнат целосно во период од седум до десет дена. Потоа, лекарот може да одлучи да ви пропише лекови кои ќе ви помогнат со било каква тековна желба која може да се појави дури и по терминирањето на третманот на детоксикација од алкохол.

Популарни се блокаторите кои спречуваат повторна конзумација на алкохол. Заштото појавата на симптомите на одвикнување и новата желба за алкохол не се препорачува наглото оставање на алкохол, не може да се точно знае колку трае детоксикацијата од алкохол. Сепак, она што е сигурно е дека детоксикацијата е безбеден одговор на прашањето како да се избегне алкохолот во крвта. Дури и ако симптомите на одвикнување од алкохол не се сериозни, најверојатно ќе бидат многу непријатни. Затоа, е подобро да се изврши третман на детоксикација од алкохол во професионална клиника за третмани на зависности каде медицинските стручњаци ќе се погрижат да се чувствувате што удобно и безбедно.

Зошто детоксикацијата на организмот од алкохол е добра?

Позитивната страна на третманот на детоксикација на организмот од алкохол е тоа што тоа е единствениот начин на кој зависникот може да се ослободи од штетните супстанци, заиста да престане да пие и да му обезбеди на неговото тело потребното време за опоравок. 

Иако на почеток може да изгледа како непреодолива задача, се додека зависникот секојдневно работи на себе и следи советите на медицинските стручњаци кои се грижат за него, нема да помине многу време пред да забележи вистински напредок.

Нашиот организам има неверојатна моќ на опоравок и по месец денови зависникот треба да забележи некои сериозни позитивни промени.

Јетрата е органот кој најмногу страда од алкохол, но по само месец денови ќе изгуби околу 20 проценти масти насложени од конзумацијата на алкохол. Исто така, зависникот треба да забележи значително подобрување во неговата енергија, изгледот на кожата и когнитивната јасност. Исто така, најверојатно ќе спие многу подобро.

Нашиот мозок исто така пати од сериозна штета поради конзумацијата на алкохол и треба да помине некое време пред оваа штета да се поправи. Сепак, по приближно две недели третман на детоксикација на организмот од алкохол, мозокот ќе го надокнади големиот дел од обемот што го изгубил во состојбата на опојност.

Ако зависникот долго време конзумирал алкохол, можеби ќе открие дека одредени симптоми како што се проблемите со паметта, вниманието и времето на реакција остануваат, барем краткорочно. Сепак, ако остане предан на трезвеноста и добие правиот третман, може да почне да прави вистински напредок.

Колку трае детоксикацијата од алкохол во клиниката МедТим?

Ако се прашувате колку трае детоксикацијата од алкохол во клиниката МедТим, одговорот не само ќе ве изненади, туку и ќе ве зарадува! Целосната детоксикација на организмот од алкохол во установата за лекување на зависноста МедТим трае само 7 или 14 дена, во зависност од степенот на развој на зависноста! 

Зависноста од алкохол е болест која претставува голем проблем како за зависникот, така и за луѓето во неговата околина. Лекувањето на зависноста од алкохол во клиниката МедТим подразбира целосен пристап што вклучува психолошки, фармаколошки и социолошки третман.

Целиот медицински третман за лекување на зависноста од алкохол трае 7 или 14 дена, а првиот чекор е детоксикацијата од алкохол. Пациентот е под непрекинат надзор на лекари и друго стручно медицинско особолество кое го следи неговото состојба. Комбинацијата на фармакотерапија и психотерапија доведува до ефикасни и одлични резултати.

Појавата на рецидиви е минимизирана, бидејќи не само што спречуваме појава на апстиненцијална криза додека лекуваме зависноста, туку истовремено дејствуваме на причината за настан на зависноста. Управо затоа, лекувањето што го спроведуваме е целосно, длабоко, конкретно и делотворно.

Во зависност од тежината на болеста на зависноста и начинот на лекување, и болничките и амбулантните програми можат да ви помогнат да безбедно извршите третман на детоксикација на организмот од алкохол. За оние кои имаат развиен тежок облик на зависноста, се препорачува прием во стационарниот програм за деноноќно следење на состојбата и пружање на помош. Ако се борите со зависноста од алкохол, многу е важно да извршите детоксикација со стручна помош поради екстремните ризици што може да настанат при наглото оставање на алкохол. Контактирајте го стручното лице на МедТим веднаш.

Знаеме дека можете да започнете со промена веќе денес.

Како изгледа лекувањето на зависноста од алкохол во клиниката МедТим?

Лекувањето на зависноста од алкохол во клиниката МедТим започнува со преглед од психијатар кој се извршува преку разговор. Целта е да се запознае пациентот, да се разгледаат тешкотиите и околностите кои довеле до развој на зависноста, но и да се направи процена на состојбата на пациентот. Истовремено, при самото примање во клиниката, се прават анализи на крвта и урината. Покрај тоа, секој пациент го прегледува специјалист по интерна медицина за да се утврдат индикациите, но и контраиндикациите за постапките на лекување. По потреба, се прават и дополнителни специјалистички прегледи.  

Важен дел од установувањето на прецизна дијагноза на пациентот за цел на предписување на прецизна и индивидуално креирана терапија е психодијагностиката. Зборување за психолошкото тестирање што обемува изведување на тестови за процена на когнитивните функции, процена на личноста преку структурирани психолошки тестови, како и проективни техники. Извршува се процена на психолошкиот статус на пациентот на основа на која се одредува психотерапискиот пристап во лекувањето кој е индивидуален за секој пациент.

Психотераписката работа со психолози и специјални педагози, истовремено и психотерапевти од различни психотераписки пристапи, е насочена кон промена на мислењето и ставовите поврзани со болеста на зависноста. Се постигнуваат промени во однесувањето, што е од суштинско значење во периодот на рехабилитација. Паралелно со третманот на детоксикација од алкохол, работиме на одржување на стабилното психичко состојба на пациентот.

Лекувањето вклучува комбинација на фармакотерапија и психотерапија. Седативните лекови се користат само во почетокот и многу брзо се отстрануваат од терапијата.

Во рамките на третманот на психичките проблеми, освен фармакотерапијата, пациентот преминува со психолог и специјален педагог низ психолошките процедури кои се насочени кон засилување на волјните механизми. Зборување за комбинација на сесии на психотерапија со интравенозна инфузија на трансмедиатори кои го зголемуваат потенцијалот на психотерапијата до максимално ниво. Психотерапијата сугестивно влијае на подсвеста на зависникот со помош на лек.

Истовремено, изведуваме и обука на семејството и пријателите на пациентот за да можат вистински да му пружат поддршка.

Клиниката МедТим е местото каде новиот живот започнува! Обратете се до нас уште денес! Променете го вашиот живот на подобро за само 7 или 14 дена.

Дознајте повеќе за третманот
на зависноста на нашиот блог